Додайте в замовлення товарів на грн, щоб скористатись безкоштовною доставкою по м.Полтава! Вам доступна безкоштовна доставка по м.Полтава!
Почніть вводити назву товару, категорії, артикул.

Обираємо лінолеум

07 Лютого 2017

     Важливість правильного вибору підлогового покриття не можна переоцінити, адже зазвичай підлога укладається, як мінімум на 7-10 років. Тому на стадії планування ремонту, варто підійти до цього питання з повною відповідальністю. Лінолеум найпоширеніший і популярний матеріал, що використовується для підлогового покриття. Його застосовують як для житлових приміщень, так і для громадських і виробничих будівель.

     У цій статті ми дамо найнеобхідніші поради про те, як обрати лінолеум для квартири або будинку.

Як обрати лінолеум?

     У всіх виробників, в лінійці продукції, що випускається є лінолеум різного призначення. Умовно, можна його розділити на:

     1. Побутовий.

     2. Комерційний.

     Все інше, як то: офісний, виробничий, напівкомерційний, це лише градація. Обираючи лінолеум для квартири, орієнтуйтеся на побутовий лінолеум. Бо ступінь його зносостійкості (стирання), визначається відповідним параметром.

     Єдиного правильного позначення даних категорій, для всіх виробників немає. Одні виробники позначають ці параметри піктограмою, інші цифрами, треті буквами. Тому для роз'яснень цієї класифікації, слід ознайомитися з інструкцією, від виробника. Головне: в квартиру потрібен лінолеум побутового призначення. Є лише поодинокі випадки, коли в дуже жвавій сім'ї може знадобитися клас лінолеуму вище.

     Матеріал лінолеуму може бути натуральний і штучний. Натуральний лінолеум дорожче, але він і більш оптимальний для будинку, особливо для спальні. У нього немає недоліків, які притаманні іншим видам лінолеуму, крім двох, таких як: гниття (уражається цвілевих грибком) і ламкість на морозі.

Види і класи лінолеуму

     З огляду на набір компонентів, лінолеум підрозділяється на натуральний і синтетичний. Перший проводиться з природних складових: смола, вапняк, лляне масло. Джутова тканина або повстяна використовується як основа. Він легко очищається, не вигоряє, має невеликий бактерицидний ефект за рахунок льняного масла, вогнестійкий, помірно стійкий до хімічних реагентів. Це самий екологічно чистий і безпечний вид.

     Синтетичний лінолеум виробляється з полівінілхлориду з додаванням різних наповнювачів, барвників і пластифікаторів. Він складається з одного або декількох шарів, має різні види основ, різні технології нанесення малюнка. Синтетичний лінолеум TARKETT дешевше, ніж натуральний, але так само легко миється, поглинає шум, має низьку теплопровідність. Ви можете придбати такий лінолеум в нашому інтернет-магазині.

     Якщо Ви хочете повного комфорту, то краще обирати антистатичний лінолеум з мідними смугами, тому що він вбереже Вас від неприємних відчуттів, в разі накопичення статичного заряду на тапочках або вовняних шкарпетках.

     За призначенням синтетичний тип лінолеуму підрозділяється на побутовий, комерційний, напівкомерційний і спеціальний. Побутовий як правило одношаровий, має повстяну або спінену основу, різноманітний по дизайну, товщина шару від 1 до 4 мм. Він пластичний, легко укладається, очищається і поглинає звуки. Це самий бюджетний варіант, який можна обрати, але з недовгим терміном служби - 2-3 роки при активному використанні.

     Комерційний вид покриття більш міцний і довговічний, з товщиною 1,5-3 мм з нанесеним захисним шаром, може бути гомогенним профарбованим по всій товщині або гетерогенним, з шарами, що чергуються. Лінолеум комерційний має підкладку, один основний шар і захисне покриття. За структурою він схожий з побутовим, відмінність у товщині верхнього шару - 0,7 мм. Спеціальний лінолеум застосовується для приміщень спеціального призначення. Він поділяється на спортивний, бактерицидний, протиковзкий.

     Клас лінолеуму означається числом з 2 цифр, де перша - це тип приміщення, а друга свідчить про ступінь стирання.

     Ширина - вкрай важливий параметр. Як обрати лінолеум в квартиру за цим параметром? Тут важливі розміри Ваших приміщень. Всі свої достоїнства, лінолеум здатний проявити тільки при настилі єдиним полотном, без швів і стиків. У деяких приміщеннях, обираючи лінолеум, слід підійти «творчо». Наприклад, в кухні шириною 2,5 м і довжиною 4 м, можна придбати полотно шириною 4 м і довжиною 2,5 м. Тобто де у відрізі полотна довжина і ширина, визначаєте Ви самі.

     Товщину лінолеуму теж треба підбирати з міркуванням. За ідеєю, чим товще - тим краще. Але є й винятки. Наприклад, якщо в кімнаті тепла підлога, то тонкий лінолеум без основи, найкращий варіант. Перш ніж визначитися з тим, який обрати лінолеум, потрібно знати наскільки утеплена підлога. До речі, якщо Вам сподобався тонкий лінолеум, але підлогу все ж потрібно утеплити, то можна використовувати спеціальну підкладку. Товстий лінолеум, на теплоізолюючий основі, відразу готовий до укладання.

Який колір і візерунок?

     З вибором дизайну, поради давати найважче. Колір, малюнок, візерунок кожен вибирає за своїми уподобаннями. Але є деякі моменти, які слід зазначити. Наприклад:

     1. Фактура лінолеуму без ясного малюнка, під мармур або камінь, приховує практично будь-які пошкодження покриття, які з'являться в процесі експлуатації.

     2. Малюнком, можна візуально збільшити розміри кімнати. Часті, поперечні лінії на лінолеумі, оптично зменшать довжину приміщення. Кімната з рідкісними, поздовжніми лініями візерунка на підлозі, отримає більш витягнутий вигляд, це відмінний варіант для будинку.

     3. Темний лінолеум, в кімнаті на сонячній стороні, якщо вірити відгукам, приглушить освітленість, але посилить нагрів приміщення. Крім того, він швидше вигорить при яскравому сонячному світлі.

Додаткові параметри

     Обираючи лінолеум, в деякі кімнати, наприклад в дитячу, зал або на кухню, слід звернути увагу на такий параметр як антибактеріальні властивості. Майже у всіх великих виробників, є серія побутових лінолеумів, з такою властивістю.

     Звуко та теплоізоляція - важливі якості, але їх недолік можна компенсувати використанням підкладки з необхідними параметрами. Звукоізоляцію найкраще зробити як мінімум в залі, спальні та коридорі.

Загальні поради при купівлі

     Визначилися з тим як правильно обрати лінолеум? Тепер ще кілька корисних порад. Здійснюючи покупку, виконайте наступну перевірку якості:

     1. Перевіряйте лінолеум в розгорнутому вигляді. У нього не повинно бути опуклостей і горбів, розшарування матеріалу. Їх наявність говорить про ваду від виробника.

     2. Побутовий лінолеум не повинен мати стійкого специфічного запаху. Такий запах властивий комерційному покриттю. Через деякий час він вивітриться, але слідова присутність залишиться.

     3. Обов'язково вимагайте гігієнічний сертифікат у продавця. Весь лінолеум для житлових приміщень проходить експертизу.

     4. Якщо підлоги у Вашій квартирі або будинку холодні, то обирайте утеплений лінолеум, з товстим шаром утеплювача.

Який лінолеум обрати додому?

     Для довгої служби покриття необхідно враховувати призначення кімнати, її температурний і вологісний режим. Приміщення з найбільшою прохідністю - це передпокій, кухня, коридор. Крім того, вони частіше за інших піддаються вологому прибиранню. Сюди підійде побутовий або напівкомерційний лінолеум товщиною 3-4 мм і верхнім шаром від 0,25 мм.

     Вітальня і спальня мають малу прохідність, до того ж часто застеляються килимами. Для цих кімнат, за відгуками, найбільш оптимальний побутовий лінолеум з підкладкою з тканини або поліестеру товщиною 1,2-1,5 мм з покриттям 0,1-0,2 мм. У ванну кімнату і санвузол, де підвищена вологість, досить покласти синтетичний одношаровий матеріал товщиною 1,5-1,6 мм, з верхнім шаром від 0,25 мм.

     На покритті в дитячу кімнату не потрібно економити і обрати натуральний антистатичний лінолеум, м'який і, що не виділяє ніяких шкідливих речовин. Товщина його повинна бути від 3 мм. При неможливості обрати натуральний, підійде побутовий вид лінолеуму на тканинній або спіненій основі тієї ж товщини.

     Колір лінолеуму повинен правильно поєднуватися з кольором стін і меблів, стилем квартири або будинку. В кімнати найбільшої прохідності краще не підбирати світлий колір, але й темний не додасть затишку. На кухню, місце збору всієї сім'ї, підійдуть всі спокійні відтінки (бежеві, блакитні, коричневі, сіро-зелені).

     Якщо коридор або передпокій оброблені деревом, то буде добре виглядати лінолеум кольором і малюнком під деревину. Підлогу у ванній кімнаті краще закрити матеріалом зеленого, блакитного відтінку або кольору морської хвилі. Для спальні доречний світлий колір покриття, з невеликим малюнком. У будь-яку кімнату краще не стелити темний лінолеум, так як така підлога візуально скорочує обсяг приміщення, робить стелю нижче.

     І на завершення, скориставшись нашими порадами, Ви зможете підібрати в будинок або квартиру не тільки красиве, але ще і практичне покриття.

KRAIT © Copyright 2024