Додайте в замовлення товарів на грн, щоб скористатись безкоштовною доставкою по м.Полтава! Вам доступна безкоштовна доставка по м.Полтава!
Почніть вводити назву товару, категорії, артикул.

Чим штукатурка відрізняється від шпаклівки?

03 Березня 2017

     У чому різниця між шпаклівкою й штукатуркою? З чого може складатися кожен з цих оздоблювальних матеріалів? Для чого вони використовуються і як застосовуються? Давайте спробуємо розібратися.

     Визначення
     Для початку дамо визначення цим матеріалам.
     Штукатурка – це будівельна суміш, призначена для вирівнювання стінових поверхонь. Вона використовується для виправлення значних нерівностей. Шар, яким можна наносити штукатурку за один прийом, може складати кілька сантиметрів.

     Шпаклівка - це пастоподібна, пластична маса, призначена для вирівнювання стінових поверхонь. Її можна наносити шаром не більше декількох міліметрів.
     Так у чому ключова відмінність шпаклівки від штукатурки? Великі гранули, що містяться в штукатурці, не дозволяють наносити її тонким шаром. Тому вона не годиться для вирівнювання дрібних нерівностей, заповнення тріщин і невеликих вибоїн. Такі завдання вирішують за допомогою шпаклівки.

     Що це означає з практичної сторони?
- ціна фіксованого обсягу штукатурки в середньому буде помітно менше. Просто через те, що великий мінеральний наповнювач обходиться помітно дешевше.
- штукатурка міцніше — саме за рахунок більш великого заповнення. Незрозуміло? Згадаймо пряму аналогію: у бетон в якості заповнювача, що збільшує міцність, додається щебінь.
- відповідно, штукатурка може укладатися більш товстим шаром.
     Склад
     Хто б чого не говорив, але шпаклівка і штукатурка – це два абсолютно різних матеріали. Для визначення істотної різниці між цими розчинами, потрібно детально розібратися з чого вони складаються.
     Штукатурка:
- цементно-піщана суміш з полімерними добавками. Вони роблять розчин пластичнішим і покращують зчеплення з основою (адгезію).
- гіпс із стабілізуючими добавками, що сповільнюють його схоплювання і роблять склад більш пластичним.
- істотно рідше використовуються цементно-вапняні, глиняно-вапняні, глиняно-гіпсові та глиняно-цементні склади.

     Шпаклівка:
- цемент із піском та пластифікатором застосовуються і в цьому випадку. В чому різниця із штукатурками? Виключно в меншому розмірі зерна. Цементні шпаклівки застосовуються як усередині приміщень, так і при обробці зовнішніх стін: вони виключно водостійкі.
- гіпсові шпаклівки — обробний матеріал, призначений тільки для внутрішніх робіт в сухих приміщеннях. І в цьому випадку принципова відмінність від штукатурки зводиться до більш дрібного помолу гіпсу, що виконує одночасно роль наповнювача й сполучного.
- суміші на основі акрилових смол складаються, крім самих смол, переважно з крейди у ролі наповнювача і води.

     Області застосування
     Штукатурити або шпаклювати? Цим питанням задається майже кожен, коли починаються оздоблювальні роботи стін, стель.
     Взагалі, потрібно запам'ятати одне найголовніше правило, яке дозволить назавжди уникнути помилок. Якщо потрібно наносити шар, який буде більше 8-10 мм, то використовується виключно штукатурка. Вона наноситься на основний матеріал поверхні стіни або стелі (цегла, бетон). Тільки так можна вирівняти значні ділянки, які мають великі нерівності, дефекти. Шпаклівкою ж, виправляються незначні недоліки, які залишаються після використання штукатурки. Таким чином, проблема – шпаклівка або штукатурка, вирішена. Спочатку виконують оштукатурювання, а потім шпаклювання.

     Відмінності по техніці нанесення
     Різниця між штукатуркою і шпаклівкою також полягає в їх нанесенні на стіни. Тільки дотримання правильної техніки, дозволяє створити бажаний результат.
     Нанесення штукатурки:
- Часто наносять способом накидання на оброблювану поверхню (стіни).
- Попередньо потрібно зволожити стіну, так само роблять і в процесі оштукатурювання. Воду додають безпосередньо в сам розчин.
- Кожен шар наноситься після підсихання попереднього.
- Тільки останній шар намазується.
- Інструмент застосовують широкий.
- Товщина шару від 8 до 10 мм.
     Нанесення шпаклівки:
- Матеріал наносять вузьким шпателем, його зручно брати з більш широкого.
- Розчин добре промащують, ретельно розподіляючи по всій ділянці.
- Товщина шару не більше 3-5 мм.
     Загальні правила:
     Товщина одного шару штукатурки не повинна перевищувати 1 см. Максимальна товщина штукатурного покриття — 5 сантиметрів. При більшому розмірі нерівностей споруджується фальшстіна або підвісна стеля по обрешітці.
     Штукатурка товщиною до 3 см може наноситися без армування. Понад 3 сантиметрів — обов'язково армується сталевою чи склосіткою.
     Перед шпаклюванням поверхня грунтується. Шпаклівка забезпечує гірше, у порівнянні зі штукатуркою, зчеплення з основою.
     Перед фарбуванням або наклеюванням шпалер знову-таки потрібна грунтовка. Вона зміцнить поверхню, зменшить її пористість (що позитивно вплине на витрати фарби) і поліпшить зчеплення з чистовим покриттям.

     І як висновок можемо сказати, що штукатурка і шпаклівка вирішують одну задачу — вони служать для створення ідеально рівних і гладких поверхонь. Штукатурка відіграє роль основи, бере на себе великі нерівності. Шпаклівка довершує розпочате, приводячи поверхню до ідеалу.

KRAIT © Copyright 2024